Afvallen met het intermittent fasting dieet - Snel Weer Slank (2024)

Wil je gewicht verliezen en ben je benieuwd naar een effectieve manier? Misschien is het Intermittent Fasting dieet wel iets voor jou! Het is het meest populaire dieet afgelopen jaar. In deze blog gaan we uitleggen wat Intermittent Fasting is en delen we een intermittend fasting schema. Lees verder om alles te leren over dit dieet.

Wat is intermittent fasting?

Veel diëten richten zich op wat je moet eten, maar intermittent fasting gaat over wanneer je eet.

Bij intermittent fasting eet je alleen gedurende een specifieke tijd. Onderzoek toont aan dat vasten gedurende een bepaald aantal uren per dag of slechts één maaltijd eten gedurende een paar dagen per week gezondheidsvoordelen kan hebben.

Johns Hopkins neuroloog Mark Mattson heeft 25 jaar lang intermittent fasting bestudeerd. Hij zegt dat onze lichamen geëvolueerd zijn om vele uren, zelfs meerdere dagen of langer, zonder voedsel te kunnen. In prehistorische tijden, voordat mensen leerden landbouwen, waren ze jager-verzamelaars die geëvolueerd waren om te overleven – en te gedijen – gedurende lange perioden zonder eten. Dat moest wel: het kostte veel tijd en energie om wild te jagen en noten en bessen te verzamelen.

Deskundigen merken op dat het zelfs 50 jaar geleden gemakkelijker was om een gezond gewicht te behouden. Er waren geen computers en tv shows stopten om 11 uur ’s avonds; mensen stopten met eten omdat ze naar bed gingen. Porties waren veel kleiner. Meer mensen werkten en speelden buiten en kregen over het algemeen meer lichaamsbeweging.

Met internet, tv en andere entertainment 24/7 beschikbaar, blijven veel volwassenen en kinderen langer wakker om tv te kijken, door sociale media te scrollen, games te spelen en online te chatten. Dat kan betekenen dat je de hele dag – en de meeste van de nacht – zit en snackt.

Extra calorieën en minder activiteit kunnen het risico op obesitas, type 2 diabetes, hartziekten en andere aandoeningen verhogen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat intermittent fasting deze trends kan helpen omkeren.

Afvallen met het intermittent fasting dieet - Snel Weer Slank (1)

Intermittend fasting kent verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting toe te passen, die allemaal betrekking hebben op het verdelen van de dag of week in eet- en vastenperiodes. Tijdens de vastenperiodes eet je heel weinig of helemaal niets.

Dit zijn de meest populaire methoden voor intermittend fasting:

Intermittend fasting de 16/8 methode

Ook wel het Leangains-protocol genoemd. Hierbij sla je het ontbijt over en beperk je je dagelijkse eetperiode tot 8 uur, bijvoorbeeld van 1 tot 9 uur ’s avonds. Vervolgens vast je 16 uur ertussenin.

Eet stop eet

Hierbij vast je 24 uur, één of twee keer per week, bijvoorbeeld door niet te eten van het avondeten op de ene dag tot het avondeten op de volgende dag.

Het 5:2 dieet

Met deze methode eet je slechts 500-600 calorieën op twee niet-opeenvolgende dagen van de week, maar eet je normaal op de andere 5 dagen.

Veel mensen vinden de 16/8 methode de eenvoudigste, meest duurzame en gemakkelijkst vol te houden. Het is ook de populairste.

Wat kan ik eten tijdens het intermittend fasting dieet?

Tijdens de momenten dat je niet eet, zijn water en calorievrije dranken zoals zwarte koffie en thee toegestaan.

Lees ook: Afvallen voor de zomer

Tijdens je eetperiodes betekent “normaal eten” niet dat je gek moet doen. Onderzoek toont aan dat je waarschijnlijk geen gewicht zult verliezen of gezonder zult worden als je je eetmomenten vult met calorierijk junkfood, supergrote gefrituurde items en lekkernijen. Je kunt dan beter je normale maaltijd aanvullen met een afval shake

Maar wat de experts bij https://jouwpersoonlijkegroei.nl/ waarderen aan intermittent fasting is dat het de mogelijkheid biedt om veel verschillende voedingsmiddelen te eten en ervan te genieten. Het delen van goed, voedzaam voedsel met anderen en het genieten van de eetervaring voegt voldoening toe en ondersteunt een goede gezondheid.

De meeste voedingsexperts beschouwen het mediterrane dieet als een goede richtlijn voor wat je kunt eten, of je nu intermittent fasting probeert of niet. Je kunt bijna niet fout gaan als je kiest voor bladgroenten, gezonde vetten, mager eiwit en complexe, ongeraffineerde koolhydraten zoals volle granen.

Intermittent Fasting is een boeiende benadering voor gewichtsverlies en algemene gezondheid. Het 16/8-schema is slechts een van de vele opties die je kunt overwegen. Onthoud echter dat iedereen anders is, dus luister naar je lichaam en raadpleeg een arts voordat je aan deze eetwijze begint. En vergeet niet, het draait niet alleen om afvallen, maar ook om het bevorderen van een gezonde levensstijl en persoonlijke groei.

Afvallen met het intermittent fasting dieet - Snel Weer Slank (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6422

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.